Κριτική επιτροπή τοπικού διαγωνισμού – 2021

Δρ. Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής προγράμματος NBG Business Seeds

O Δρ. Σπύρος Αρσένης είναι ο συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και ο αρχικός συντονιστής του προγράμματος Crowdfunding act4Greece. Συμμετέχει στα advisory boards του Uni.fund, Metavallon, Big Pi and OK!Thess. Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με 25 έτη επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διεθνή έργα τηλεπικοινωνιών, business banking και καινοτομία. Συγγραφέας 7 βιβλίων με θέμα την πληροφορική και το διαδίκτυο.

Λευτέρης Αραπάκης, Συν-ιδρυτής & Διευθυντής Εναλεία

Ο Λευτέρης προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια επαγγελματιών ψαράδων από την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, συν-ίδρυσε την Εναλεία, μια κοινωνική start-up με όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. Η Εναλεία δημιούργησε την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα και ένα έργο καθαρισμού πλαστικού ευρείας κλίμακας, το Mediterranean CleanUp, μέσω της συνεργασίας με εκατοντάδες αλιείς, όπου τα συλλεγόμενα πλαστικά από τη θάλασσα ενσωματώνονται στην κυκλική οικονομία. Ο Λευτέρης έχει βραβευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως European Young Champion of the Earth 2020. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ομιλητής του TEDx, μέλος του Ashoka, και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα 30under30 του Greek Forbes το 2020.

Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Η Εύα είναι Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Εντάχθηκε στο Latsis Family Office στην Αθήνα το 2004 και έχει υπάρξει κεντρικό μέλος της ομάδας του Ιδρύματος από την ίδρυσή του το 2005. Κατά το διάστημα αυτών των 15 ετών έχει αναλάβει ποικίλα διαχειριστικά καθήκοντα, σχεδιάζοντας και συντονίζοντας ένα ολιστικό χαρτοφυλάκιο δωρεών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων δραστηριοποίησης όπως η Εκπαίδευση, η Επιστήμη, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός, η Κοινωνική Πρόνοια & η Ανάπτυξη. Είναι απόφοιτη του London School of Economics and Political Science (MSc in European Politics and Governance), του ALBA Graduate Business School (MSc in Finance) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (BA in Communication & Media Studies). Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια του European Venture Philanthropy Association που άπτονται των θεματικών: Social Impact Measurement, Venture Philanthropy και Impact Investing.

Μιχάλης Γουδής, Head of the Heinrich Böll Stiftung Office in Greece

Ο Μιχάλης Γουδής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Α.Π.Θ. εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, ιστοσελίδες και ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Ως freelancer έχει συνεργαστεί με διάφορα ελληνικά και ευρωπαϊκά Μέσα, όπως την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη DIE ZEIT, την πολιτιστική πύλη του Ινστιτούτου Goethe και το βρετανικό περιοδικό Songlines. Έζησε και εργάστηκε για 7 χρόνια στις Βρυξέλλες, αρχικά στο Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια ως Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Κοινωνική και Συνεταιριστική Κατοικία, Housing Europe. Πέρα από τη φροντίδα της δημόσιας παρουσίας του οργανισμού που εκπροσωπεί 43.000 παρόχους οικονομικά προσιτής κατοικίας ανά την Ευρώπη, επιμελούνταν και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ για την Κοινωνική Κατοικία (International Social Housing Festival) καθώς και τη διάχυση των αποτελεσμάτων πολλών ευρωπαϊκών projects του Ορίζοντα 2020. Το πάγιο ενδιαφέρον του για τους τρόπους με τους οποίους μας διαμορφώνει το αστικό περιβάλλον τον οδήγησε ξανά στα φοιτητικά έδρανα, αυτή τη φορά για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπογεωγραφία, την Ανάπτυξη και το Σχεδιασμό του Χώρου. Από το καλοκαίρι του 2020, επέστρεψε στη γενέτειρά του για μία νέα πρόκληση, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, όπου μαζί με μία ταλαντούχα ομάδα και με την πολύτιμη συνεργασία δεκάδων εταίρων υλοποιούν προγράμματα με έμφαση στη Δημοκρατία, την Οικολογία και την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace

Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες, Μετεωρολογία-Ωκεανολογία και Γενική Ωκεανογραφία σε Αθήνα και Παρίσι. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Εντάχθηκε στην Greenpeace ως υπεύθυνος θαλάσσιας οικολογίας, στη συνέχεια ανέλαβε το συντονισμό του τμήματος εκστρατειών και από το 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Παρακολουθεί συστηματικά τα θέματα ενέργειας – κλιματικών αλλαγών – ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – εξοικονόμησης ενέργειας για πάνω από 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση (κλιματική, οικονομική και κοινωνική). Αναζητά και προωθεί συνέργειες και συνεργασίες για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Υπήρξε μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, όπως αυτό του Climate Action Network – Europe, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και Επιτροπές, όπως η Εθνική Επιτροπή Μακροχρόνιου Ενεργού Σχεδιασμού.  Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, την Πράσινη Ανάπτυξη.

%d bloggers like this: